Smaksbyen Stavanger

Stavanger er noe helt for seg selv. Du kan si hva du vil, men allerede på bussen på vei inn mot byen fra Sola tar bussjåføren affære. «Hei og velkommen til verdens vakraste by, Staaaavanger selvfølgelig. Sola skinn, og det kan ikkje bli bedre. Husk sele i bussen, vi e tross alt fremdeles i Norge». For en som ankommer med flyet fra Bergen er det mildt sagt sjokkerende at noen er breiale nok til å påstå at det finnes en by som er vakrere enn Bergen. Men det er jo morsomt at de tror det.

E G G E T

Det er ikke bare bussjåførene som er breiale i Stavanger. Noen av restaurantene også, og de legger ikke skjul på det. I hvertfall ikke på Egget. En mer nonchalant restaurant finnes det nok ikke i Norge. Jeg elsker det. Den lille kneipa av et gammelt kjellerlokale, i mur og hjemmesnekra benker, er et magisk sted, som sluker deg hel. Her er Cypress Hill på full guffe og maten pumpes ut fra kjøkkenet. «Hei, velkommen. Bare slå deg ned. Er det greit om jeg plasserer deg her på enden av bardisken? -Så kan jeg holde deg litt med selskap.» Som restaurantanmelder hender det jo at jeg spiser en del alene. Da er det ekstra hyggelig å bli tatt skikkelig hånd om. For det kan bli kjedelig i lengden. Bartenderen skjenker meg et glass pet nat - fattigmanns champagne- som han selv kaller det, og sender kokken over. Har du noen allergier? Er det noe du ikke liker? Nei? Så flott. Da kjør vi!

Det nærmeste jeg kommer en meny her inne er noen halve ord på en tavle, gjemt bak gamle bilder og krimskrams. I følge han som er vinansvarlig prøvde de seg på å ha noen retter nedskrevet, når han og Tony tok over etter de gamle eierne like etter jul. Men det sklei liksom bare bort. Egget har aldri hatt en meny tidligere, og slik er det altså enda. Men du kan bestille bord nå. Det kunne du ikke før.

 

K O K K O K A F È

Under middagen på Egget kom jeg i snakk med en som bor i byen. Han fortalte at det lå en liten kafe rett ved fargegata, som blandet design, arkitektur og god kaffe, og som var verdt et besøk. Navnet kom han dessverre ikke på, men noen google-søk senere har jeg ikke bare et navn, men en adresse også. Kokko kaffebar er navnet. Det er kanskje en av Norges stiligste kafeer. Disken er fylt med quiche, ostekake, banankake og sandwicher. Til lunsj serveres det indisk linsesuppe. Kaffen brenner de selv. Rommet strekker seg over tre etasjer, med glass i både tak og vegger. Fra disken i mellomste etasje kan baristaen peke opp på brenneren i tredje. Veggene er fylt med bøker om design og smak. Og til glede for en journalist er stedet designet for at man skal kunne bli sittende  lenge med laptopen og skrive. Med stikkontakter i alle kriker og kroker.

A N N E N  E T A G E

Middagen på NB.Sørensens Annen Etage er en av årets middagsopplevelser som står og vil bli stående som en av 2017s beste med tanke på mat. Menyen åpner med et tygg av fiskeskinn med rogn, før pinnebrødet med smeltet smør kommer på bordet. Rekken med retter er spekket med deilige delikatesser fra havet, som elegant og kreativt fremstilles som de peneste serveringer. En rett med purre, potet og hvit fisk dekket av tynne epleflak, tikker av på alle smakene av søtt, salt, sult og bittert, samtidig som den byr på fem ulike teksturer. Dette er en perfekt fullkommen rett. Det er også desserten av gule beter. 

 

C A S A  G I O

Det er mange flotte steder i Stavanger der du kan spise godt og blakke deg fullstendig. For i Stavanger har de hatt mye penger over lang tid, og det merker man på restaurantene. Der er det lett å la seg loppe av dyrt drikkevann. Men har du lyst på et godt måltid som ikke innebærer at du må legge igjen skjorta når du går, så stikker du ut i Pedersgata. Forbi Sabi Sushi, og ned i et rustikt kjellerlokale. Her ligger er en rustikk Italiensk hverdagsrestaurant som koker på slow-food prinsippet. Menyen er enkel, og vinutvalget begrenset. Men råvarene er plukket med omtanke. Smakene er subtile og rettene håndlagde.

RADDISON BLUE ROYAL STAVANGER

Det siste året har jeg vært tre ganger i Stavanger for å spise, og hver gang jeg har tatt turen har jeg booket meg inn på et nytt hotell. Første reise sjekket jeg inn på Clarion Hotel Stavanger. Siden jeg spiser såpass mye på reise er det viktig for meg at det finnes gode treningsmuligheter og gjerne en velvære avdeling på hotellene. Og Clarion Hotel Stavanger leverer på dette området, men frokosten endte jeg opp med å spise ute. Med tanke på Nordic Choice kjedens matfokus og Stavanger regionens fantastiske råvarer, synes jeg det er rart av utvalget på frokosten er såpass lite spennende som det er.

Med tanke på mat er Thon Hotel Rosenkrantz en vinner, også i Stavanger. Jeg pleier å bo på Rosenkrantz i Oslo også, og frokosten på begge stedene er i en egen klasse. Her får du reinsdyrskav og fenalår til frokost, sammen med et rikt utvalg av friske grønnsaker. Dette er en matbuffet som gjør deg stolt av det norske matfatet. Likevel er det ikke Rosenkrantz som havner på topp for meg når det kommer til overnatting i Stavanger. For på Radisson Blu Royal Hotel Stavanger har de også et eget svømmebasseng. Spa-området deres ligger like i forkant av treningsrommet, og er virkelig lekkert, med basseng, badstue og boblebad. 26North restauranten til hotellet har et godt utvalg, varierte retter med utgangspunkt i norske ingredienser, og til frokost lager kjøkkenet gjerne en omelett til deg. Det eneste jeg savner er mer friske grønnsaker, og et større osteutvalg til frokosten. 

Hva er dine Stavanger-favoritter? Jeg gleder meg til å høre om dem.

 

Amanda Bahl