Gods own country

Det er ikke uten grunn at Kerala kalles for Gods own country. Det er varmt året rundt, solen skinner og fuglene kvitrer. Ikke nok med det, men det vokser mat på hvert tre du passerer. Det er kokosnøtter, papaya og ulike kryddertyper over alt.  

 

I løpet av vår tre-ukers tur la jeg på meg flere kilo. Det gjør jeg alltid i India. For ikke bare er det mye godt å spise, men indere spiser også hele tiden. En av de tingene jeg kommer til å huske best fra denne turen er den søtlige smaken av de sprø-myke brødene, Kerala Paratha. Sett bort i fra at det flaker seg litt og er vanskeligere å spise med enn vanlig naan, er det perfekt til curry-retter. Fiske-curry laget på king fish er av de mest typiske rettene å få servert i Kerala. 

Leela Palace Kovalam er et av de vakreste hotellene jeg har bodd ved. Jeg har tidligere besøkt Leela Palace i Chennai og forelsket meg i konseptet med det samme. Kanskje spesielt i kakeavdelingen midt i lobbyen. Jeg tenker fremdeles på den ostekaken jevnlig, to år senere. Men her i Kovalam har jeg om mulig kommet over en som er enda bedre. Nemlig en ostekake fylt med de indiske frityrstekte deigbollene gulab jamun. 

Masala dosa er nok en ny sør-indisk favoritt. Du kan se den under på første bilde. Den runde, søte ris-pannekaken er fylt med krydret potetmasse. Pannekaken dypper du i tre forskjellige chutneyer-typer, som alle er laget på kokos. Masala dosa er en sterk men god start på dagen for oss som vanligvis spiser en skive med gulost eller litt müsli, men den søte kokossmaken virker faktisk litt kjølende. Et annet godt frokost-alternativ er idly. Små risboller som man legger i en sterk, smaksrik tomatsaus kalt sambar. -Eller palappam, et flatt risbrød, som kan serveres til grønnsaksgryter, linser eller kokoschutney (Bilde 2). Mulighetene er mange, og alt er like godt.

Men mat i Kerala er ikke bare smak. Det er også helse. Ayurvedisk medisin sterkt står sterkt i regionen og kan dateres tilbake over 3000 år. Ayurvedisk medisin går ut på å bruke planter, urter, olje, massasjebehandlinger og mat for å holde kroppen i balanse. Slik kan man også kurere sykdommer. Dette er regnet som verdens eldste medisinske system. Grunntanken bygger på at ulike mennesker har ulike doshaer, det vil si ulike kropps og sjeletyper, som blant annet trenger forskjellige mat-typer for å være i harmoni. Dette synes jeg er en spennende innfallsvinkel på mat. Jeg måtte jo selvfølgelig prøve.

Etter en uke på ayurvedisk diett er det vanskelig å si om det er maten, solen, de 32 varmegradene, yoga eller timesvis med massasje som gjør utslag, men det føles utvilsomt bra. Det var en spennende opplevelse som jeg absolutt vil anbefale å prøve. Den ayurvediske mattradisjonen har utviklet seg over århundrer. Det kjennes på smaken.

 

Amanda Bahl