Oldemors oppskrift på surkål

For en stund siden fikk jeg overlevert de gamle oppskriftsbøkene til oldemor fra mamma. De er gamle og fillete, og like før de ikke kan leses lenger. I vår er planen å skrive dem over digitalt, slik at de gamle oppskriftene ikke går til spille. For her er det virkelig ting som bør tas vare på. Oppskriften på surkål er en av dem. 

Surkål

  • 1/2 kg finsnitta kål
  • 20 g svinefett eller margarin
  • 10 g mjøl
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts karve
  • 1/4 l kald svinekraft

Tak kålen og del opp i skalker. Snitt opp i strimlar. Tak ei panne eller gryte med tjukk botn. Så ligg vi oppi kål og dryssar på salt, karve og mjøl, og slår på kald kraft. Kok det seint opp og la det småkoke 2-3 timar. Rør ikkje for mykje. Smak det til med surt og søtt. Smak forsiktig til. Hører til all slags feit mat.

Her er det mye spennende å lære. Som for eksempel hva som bør være i husapoteket, og hvordan man kunne lage billigere versjoner av klassiske oppskrifter under krigen. Jeg gleder meg til å bla igjennom alt stoffet, som jevnlig brytes opp med en sang eller ett dikt. 

 

Amanda Bahl