Sabi Omakase - Norges nye stjerne-restaurant?

Det er mye spenning knyttet til lanseringen av årets Nordiske Michelin-guide, som til nå kun har gitt stjerner til eksepsjonelle restauranter i Oslo og i Stavanger. -Vil en av Bergens-restaurantene få en stjerne? Jeg håper det. For det er flere av Bergens-restaurantene som har vokst siden sist. Lysverket har uten tvil et høyere nivå, og toppet laget med hele tre nye vinkelnere siden fjordårets guide ble lansert. Men er det nok til en stjerne? Maten er helt klart på øverste nivå. Og i motsetning til i vanlige restaurantanmeldelser der mat, service og atmosfære spiller inn, er det kun det kulinariske nivået som vurderes når Michelin-guiden drysser sine stjerner. Omgivelser, møbler og den fysiske plasseringen av restauranten inngår altså ikke i vurderingen når det kommer til selve stjernene, men markeres i form av 1-5 bestikk-sett. 

Colonialen er også stadig i utvikling. Deres fordel er utvilsomt korrektheten. For en middag hos Colonialen har en service som tatt rett ut av en etikette-bok. Og den utspiller seg over hvite duker, i en stil som godt gjenkjennes fra Michelin-restauranter lenger sør i Europa. Men igjen. Det er maten som teller de anonyme Michelin-inspektørene kommer på besøk. Colonialens styrke er også historiefortellinger og hvordan de klarer å forsterke smaksopplevelsen gjennom å fortelle om detaljer og teknikk. De har også lekt med hvordan luktesansen kan bidra til smaksopplevelsen, gjennom å bruke eksterne dufter som ikke er en del av maten.

Et av årets nye Michelin-håp ligger i Stavanger. Sabi Omakase fikk en brak-plassering i årets White Guide, som ble lansert i November, og Michelin-inspektørene har allerede twitret om en vellykket mat-opplevelse der. Personlig er jeg optimistisk. For restaurantbesøket jeg hadde hos Sabi Omakase i sommer står fremdeles igjen som fjordårets beste. Sammenlignet med andre hete kandidater, som Bokbacka, mener jeg at Sabi har en eksklusivitet som er helt unik. Med kun 10 seter rundt samme bardisk er opplevelsen intim og nær. Det, sammen med serveringsformen, der Roger lager en og en bit til deg til spises umiddelbart, gir en forsterket sanseopplevelse. Hos Sabi Omakase spiser du rett og slett på en måte du ikke har gjort før. Med alle sanser konsentrert rundt denne ene munnfullen. Det at alle sitter rundt samme bardisk, med kokken i sentrum, gir også en ny opplevelse av råvarene, som tilberedes bare centimeter fra deg, mens Roger forteller hvorfor de er valgt ut og hvor de kommer fra. Det kalde klimaet langs Norgeskysten gir Sabi Sushi tilgang til lokale råvarer av en enormt høy kvalitet. La oss håpe de holder til en stjerne!