Verdens viktigste restaurantguide - Ubrukelig i Norge?

I dag lanseres den nordiske Michelin-guiden for tredje gang. Og som alltid er forhåpningene til verdens viktigste restaurantguide skyhøye. Spørsmålet er, hva kan vi forvente oss i år?

Michelin-guiden er i utgangspunktet ment å være en kjøreguide for bilister. Jeg og Mikal reiser mye nedover i Europa på motorsykkel og bruker guiden flittig når vi kommer til en ny by, og når vi planlegger reiseruten. I Norge kan du derimot glemme å bruke guiden på denne måten. Dekningen er rett og slett for dårlig, med mindre du har lyst å kjøre rundt i oslo sentrum. 

Fremsiden på 2017-guiden hadde bilde av Bryggen, men på innsiden av guiden finnes det bare en anbefaling i Bergen. Lysverket er oppført med to kniver og gaffler 🍴. -En betegnelse (med en skala fra 1-5) som gis til restauranter som er spesielt hyggelige og komfortable. I tillegg har restauranten fått tildelt 'Plate Michelin' for ‘good cooking’🍽.  Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll er også oppført med samme hedersbetegnelse i guiden. Men det betyr ikke at dette er de to eneste stedene reisende bør og kan spise i Bergens-området. De heller ikke bergens-områdets to beste restauranter, selv om begge byr på fantastiske måltidsopplevelser. Derfor er ikke michelin-guiden noe du kan navigere etter i norge.

Michelin-restultatene jeg håper på er:

1 ⭐️ til Restaurant Bare i Børsen.

Bare har en spennende smaksmeny som driver norsk tradisjonsmat fremover, og maten serveres i et eksklusivt og luksuriøst lokale. På grunn av hemmeligholdet rundt guiden er det vanskelig å vite hva Michelin-inspektørene vektlegger i vurderingene sine, men forhåpentligvis bemerker også de seg at man får god valuta pengene her. Restauranten har en eksepsjonell servering til tross for at de ved åpningen hadde utfordringer med riktig temperering av vinene.

Du kan lese mer om mitt første besøk hos bare her: https://www.bt.no/btmagasinet/i/pqg0V/En-av-byens-beste-matopplevelser-pa-Bare

IMG_1602.JPG

Jeg håper og tror at årets guide først og fremst vil anerkjenne at det finnes mange gode spisesteder som er verdt et besøk, også utenfor Oslo. Stjerner eller ei. I Bergen innebærer det at også disse restaurantene bør med: 

🍴🍴🍴🍽 Colonialen:

Minimalistisk og elegant smaksmeny. På den dyre siden, men med fokusert service på Michelin-nivå.

Les hele anmeldelsen her:  https://www.bt.no/btmagasinet/i/ddnn3B/Bergens-beste-service

IMG_2351.JPG

🍴🍴🍽 Lysverket:

For alle anledninger. Barmeny eller smaksmeny med fokus på å fornye smakene fra fjordene og havet. Full bar med et vinkart som spesialiserer seg på naturvin.

Les hele anmeldelsen her: https://www.bt.no/btmagasinet/i/RxyzG2/Politisk-gourmet

IMG_2382.JPG

🍴🍽 Restaurant 1877:

3-5 retters meny som presenteres med mye historie og er detaljert råvarefokus som fremheves gjennom serveringen. Tradisjonstungt men moderne og lekent.

Les hele anmeldelsen her:  https://www.bt.no/kultur/i/lnKRk/I-bestemors-stue

IMG_0597.JPG

🍴🍽 Bekkjarvik Gjestgiveri

Historisk og klassisk måltidsopplvelse med en nærhet til naturen som en unik tilgang til gode råvarer. Tradisjonelt men moderne.

Les hele anmeldelsen her:  https://www.bt.no/kultur/i/5Loaz/Uformell-luksus

IMG_0708.JPG
 

Utenfor Bergen er det spesielt Restaurant À L’aise i Oslo som peker seg ut som Norges nye stjernehåp. Også franske Brasserie Ouest kan komme til å bli omtalt, men ikke med en stjerne.

Trondheim har tidligere hatt Credo inne på listen, men ettersom restauranten har flyttet og nettopp åpnet dørene igjen på Lilleby kommer ikke de med i årets guide. Dette er også en utfordring med guiden. Den oppdateres kun årlig og vil dermed aldri være helt oppdatert. Trondheim har flere spennende restauranter som jeg håper å se igjen i 2018-guiden, som blant annet Fagn.

Det er ikke noe nytt, men dekningen til Michelin-guiden utenfor hovedstaden er fremdeles altfor dårlig. Per i dag fungerer guiden med stor "G" som en Oscar-utdeling der ikke alle land blir vurdert, og ikke som en guide til å veilede reisende. Det håper jeg vi ser en endring på i år. 

Lykke til alle sammen. Utdelingen kan du følge live her 19.02.18 kl.17:00.

www.guidenordics2018.com 

 

Amanda Bahl