Geit er greit

For dere som følger meg på instagram har dere kanskje sett at jeg bruker en del geitekjøtt. I indisk matlaging er det fremdeles det mye mer vanlig å bruke geit, eller kje, enn det er i Norge i dag. Hvorfor? Jeg aner egentlig ikke. For noen handler det nok om tid. For kjøttet smaker helt nydelig. Men for mange er nyttedyra rett og slett en uoppdaget delikatesse.

Kjekjøtt kan brukes på akkurat samme måte som lam. Resultatet? Retter med smakfullt, magert kjøtt som smaker mildt, nærmere kylling enn lam. Kje egner seg spesielt godt til gryter og steking i ovn på lav temperatur over lang tid. 

I dag sender norske bønder friske kjebukker til destruering, fordi det ikke en gang lønner seg å slakte dyra. Det er kun hunkje som lønner seg å fø opp, siden de på sikt vil kunne produsere melk.  Grunnen til dette systemet er ganske enkel. Etterspørselen er ikke stor nok.

Neste gang du har tid til overs og skal lage en skikkelig god gryte, eller en lammesteik, oppfordrer jeg deg til å prøve å bruke kje i stedet. Jeg er overbevist om at du kommer til å like det. Lykke til! Send meg gjerne en melding om hva du synes om smaken.

 

 

 

Amanda Bahl