Dette er smakene du må få med deg på Julemarkedet i Bergen!

IMG_9449.jpg

Guttene fra  Protal er de første som møter meg innenfor portalen til Bergen Julemarked. De har tatt med seg oster og pølser fra Torino, og er i Bergen for aller første gang. For noen år siden åpnet de butikk i Oslo. De bruker store deler av året på å reise rundt på ulike festivaler. -Men det er ikke alltid så lett å få plass på de norske festivalene, forteller matentusiasten fra italia. Ofte er plassene forbeholdt lokale aktører. 

IMG_1962.JPG

På Bergen Julemarked er det miks av lokale og internasjonale aktører. Colonialen har tatt med seg et begrenset men fremdeles raust utvalg fra ostedisken sin, og tilbyr delikatesser fra både fjern og nær. Fønix fra Stavanger Ysteri og Brun Undredal er to av dem. Kubbeosten fra Rueslåtten ysteri en tredje. Colonialen har også et rikt utvalg av julegaver her, og er fornøyd med at de får besøk av flere av produsentene i sin bod i dagene frem mot jul. I morgen kommer spekematprodusenten Ask innom.

Julemarkedet har ikke akkurat vært heldig med været, men store deler av markedet er innendørs. I teltet bakenfor pariserhjulet vet Heidi bak Pievino hvordan du skal få varmen igjen. -Her har vi mange forskjellige smakinger, forteller hun og viser frem smaksskjemaer for hvitvin, rødvin, øl og gin. Du kan til og med velge område. Heidi forteller at hun har et spesielt fokus på Sør-Afrika. -I denne smakingen får du tre glass. To hvite og en rød fra noen av topprodusentene i området. Og du trenger ikke å være noen kjenner for å prøve. -På dette arket kan du ta notater hvis du vil, eller du kan enkelt merke av for "surefjes", en likegyldig "strekmunn" eller "smilefjes".  

Utvalget på Bergen Julemarked er bredt, men du kommer raskt igjennom. Her er noen av de andre tingene jeg synes er verdt å få med seg:

CUPCAKES OG PEPPERKAKE PÅ PINNE FRA FLYING CULINARY CAKERY

Elisabeth Vikøren og Kate Kippersund byr på nydelige porsjonskskaker med ulike smaker. Salty caramell er en klar favoritt. Andre smaker: Pepperkake-muffins, red velvet med sjokolade og ostekrem, og mandel med sjokoladekrem. 37kr pr stykk.

IMG_9478.jpg

SJOKOLADE FRA EIDFJORD 

Fjåk sjokolade får du kjøpt hos Made in Bergen. Dette er en flott venninnegave eller julegave til deg selv. Sjokoladene er økologiske og bringer sjokoladesmaken hjem gjennom nordiske versjoner som mørk sjokolade med reindsyrlav og tyttebær, og lysere variant med smak av karamellisert pepperkake. Platene koster 85kr for 53g. 

IMG_9481.jpg

gin-SMAKING HOS PIEVINO

I tillegg til vinsmakinger tilbyr Pievino også en gin-smaking. Her får du smake på destillat av einebær- som praktisk talt slik ginen smaker før produsentene smaker den til med krydder. Deretter får du et glass med den bergenske prisvinneren Bareksten uten tonic, og ett glass der ginen er tilsatt Swaan Tonic fra Swartland.

alle smakingene koster mellom 149-249kr.

IMG_1983.JPG

NORDNESCOLA

Ønsker du en smaksopplevelse uten alkohol er det også flere av bodene på Bergen Julemarked som serverer Nordnescola. Brusen er produsert på Nordnes under tittelen Den e' brun. PRIS: 49KR.

IMG_9497.jpg

Været er skikkelig dårlig, men du kan trygt legge julegaveshoppingen innom Bergen Julemarked. Her vil du hverken gå sulten eller tørst. 
 

Amanda Bahl